събота, 9 юли 2011 г.

Относно гладенето на дрехите и почистването на ютията

Относно гладенето на дрехите и почистването на ютията



На всяка домакиня се е случвало поне веднъж да е съсипвала някоя любима своя дреха със свръхнагорещена ютия. Но белята не е само една - покритието на ютията също не става за гладене заради разтопения по повърхността й плат.
Дамите не трява да се отчайват, защото винаги има домакински хитринки, които могат да помогнат за спасението на ютията, без значение дали покритието й е тефлоново или метално.
Най-разпространеният начин е с помощта на най-обикновена готварска сол. Първо се включва уреда на максимална мощност, за да загрее.
След това се изсипва солта върху лист хартия и гладете, докато залепналият разтопен плат не падне от долната част на ютията.
Спокойно се правят гладаческите движения напред и назад, без притеснение, че ще се надраска и увреди повърхността.
Също така може да се използва за целта и сода за хляб, за да се махнат петната по ютията, защото содата е мек и натурален абразив, който почиства всякакви повърхности, без обаче да ги надрасква.
Ако пък платът не е силно залепнал за долната повърхност на ютията, а само е оставил незначително петно, се почиства със суха мека кърпа.
Никога за целта не трябва да се слага на леко загоряла повърхност мокра кърпа, настояват познавачи.
Други пък препоръчват увредената повърхност на ютията да се почисти с оцет, без значение е дали ще е винен или ябълков, важното е да е с по-висок процент киселинност.
Източник: 24 Часа